Heropen spoorlijn Menen-Tourcoing

De spoorlijn Menen-Tourcoing, officieel spoorlijn 286 000, is een spoorlijn die Menen met Tourcoing verbindt.

Belangrijke vervoer-as

Met Halluin (+20 000 inwoners) en Roncq (+13 000 inwoners) op de lijn kan het een belangrijke vervoer-as vormen tussen het zuiden van West-Vlaanderen en de regio rond Lille. Mogelijks zou dit ook goed nieuws betekenen voor de grensarbeiders in West-Vlaanderen en Henegouwen.

De 14 kilometer tellende spoorwegbedding is nog in goede staat, al moet het volledige (enkel)spoor wel heraangelegd worden. Momenteel doet het gedeeltelijk dienst als fietspad. Op de lijn zouden de oorspronkelijke haltes Halluin, Roncq en Tourcoing-les-Francs kunnen worden heropend. Die laatste halte geeft een vlotte toegang tot het naastliggende bedrijventerrein. In Halluin en Ronq zijn de voormalige stationsgebouwen nog aanwezig. Zij kunnen opnieuw worden ingericht als loket en wachtzaal.

Station Halluin

Goederenverkeer

Ook voor het goederenverkeer zijn er mogelijkheden; zo kan de verbinding met het ‘Centre International de Transport’ te Roncq worden hersteld. Doordat de lijn door het terrein van schrootverwerker Galloo, te Menen loopt zijn er ook hier mogelijkheden.

Treinverbinding

Een mogelijke treinverbinding die met de heraanleg van de lijn tot stand kan worden gebracht is: Kortrijk-Menen-Tourcoing-Moeskroen. Deze trein zou het de vraag naar een tweede verbinding tussen Kortrijk en Poperinge (deels) kunnen beantwoorden. Hierdoor gaat de frequentie omhoog voor passagiers die opstappen in Menen, Wevelgem of Bissegem.

Vanuit Roncq, Halluin krijgen de inwoners een vlotte verbinding met Tourcoing, vanwaar ze verder kunnen reizen naar Lille. In Moeskroen zijn er aansluitingen richting Henegouwen. En dankzij de eindhalte Kortrijk is een dagje kust ook weer meteen een stuk eenvoudiger.

Links

Hoeveel sterren geef je dit idee?

Klik op een ster om te beoordelen

Totaal gemiddelde 0 / 5. Aantal 0

Nog geen sterren, wees de eerste!

Je vond dit een geweldig idee!

Ben je al lid van onze groep op Facebook?

Delen:

Geef een reactie