Weduwen van bareelwachters aan de deur gezet

Twee weduwen, elk uit een spoorwegfamilie, moeten gedwongen hun huis verlaten. Als het van de Franse spoorwegbeheerder SNCF Réseau afhangt al voor het einde van het jaar.

Marie-Dominique Aubin, weduwe van een voormalig bareelwachter*, kreeg het slechte nieuws minder dan twee maanden na zijn dood. Zij woont al 51 jaar lang in het huis dat de Franse spoorwegen hen ter beschikking stelt.

Een andere weduwe, Paulette Vannier kreeg een gelijkaardige brief in de bus. Op 80-jarige leeftijd moet zij op zoek naar een nieuwe woonst.

Paulette, die wordt bijgestaan door een ademhalingsapparaat, ziet het niet zitten om te verhuizen: “het is oneerlijk”, zegt ze. De dochter van Paulette voegt er bovendien aan toe dat haar moeder nergens heen kan: “alle sociale woningen in de regio zijn bezet”.

Huis te dicht bij de spoorweg

Er worden verschillende redenen aangevoerd waarom beide vrouwen hun huizen moeten verlaten. Zo zou een expert van de spoorwegmaatschappij hebben vastgesteld dat de de huizen te dicht bij het spoor staan. Daarnaast zou het zicht op de overweg onvoldoende zijn.

Marie-Dominique Aubin, een van de twee getroffen bewoonsters, zegt dat er nog nooit iemand langs is gekomen om haar huis te inspecteren: “nergens wordt ons gezegd wanneer die inspectie heeft plaatsgevonden en door wie”.

Veel investeringen

Marie-Dominique heeft al die jaren veel geïnvesteerd in het huis. Maar ook de SNCF deed dat: zij plaatsten vorig jaar nog nieuwe ramen.

SNCF Réseau volhardt echter in haar beslissing. De twee weduwes moeten hun huis verlaten, zegt het bedrijf. Wanneer de huizen ook effectief worden gesloopt is nog niet bekend. Volgens de immobiliënbeheerder van de SNCF staat daar geen datum op: “het kan evengoed binnen twee of drie jaar zijn, het heeft geen prioriteit op dit moment”.

Protest

De uithuiszetting van de twee vrouwen roept protest op bij de vakbond CGT. Als de SNCF niet met een oplossing komt voor beide vrouwen, is de vakbond van plan zich te mobiliseren.

*Bareelwachters sloten (en openden) jarenlang handmatig de barelen (later slagbomen) aan een overweg. Bareelwachters woonden met hun gezin in een aangrenzende woning aan de overweg.

Hoeveel sterren geef je dit idee?

Klik op een ster om te beoordelen

Totaal gemiddelde 0 / 5. Aantal 0

Nog geen sterren, wees de eerste!

Je vond dit een geweldig idee!

Ben je al lid van onze groep op Facebook?

Delen:

Geef een reactie