Graffiti op treinen brengt geld op

Graffiti op treinen brengt geld op, althans sommige bedrijfjes zien er wel brood in, en hopen ermee winst te maken. Zo beschikken de spuiters over een gespecialiseerde webshop en tijdschrift.

Kobra paint

De Nederlandse webshop ‘Kobra paint NL’ maakt op haar Facebookpagina reclame voor het bespuiten van treinen. Op regelmatige basis post het bedrijf foto’s van bekladde treinen, vergezeld van enkele ‘hashtags’ waarbij naar de eigen winkel (#kobrapaint) wordt gerefereerd.

De Facebookpagina van Kobra paint telt meer dan 5000 vind-ik-leuks. De website van het bedrijf vermeld enkel een e-mailadres. Van een ondernemings- of BTW-nummer is geen spoor te zien. Kobra paint NL is hoofdzakelijk in Nederland actief, maar is ook verdeler in België. Het is een ‘official distributor’ van ‘Kobra Paint’ uit Italië, aldus de website van het bedrijf.

Magazine

De graffitispuiters hebben ook een eigen tijdschrift. ‘Overrated Magazine’ brengt jaarlijks een publicatie uit met daarin de naar eigen zeggen mooist bekladde treinen. Op sociale media heeft ‘Overrated Magazine’ meer dan 10 000 vind-ik-leuks.

Jaarlijks 4 miljoen euro schade

De NMBS moet jaarlijks 138 000 vierkante meter graffiti van treinen verwijderen. Daar hangt een prijskaartje van meer dan 4 miljoen euro aan vast. Afgelopen week hebben vandalen nog een volledige trein beklad. De uit 10 dubbeldeksrijtuigen bestaande trein was van kop tot teen ondergespoten.

Graffiti op een break-treinstel

Dit I11-rijtuig is haast niet meer te herkennen.

Hoeveel sterren geef je dit idee?

Klik op een ster om te beoordelen

Totaal gemiddelde 5 / 5. Aantal 1

Nog geen sterren, wees de eerste!

Je vond dit een geweldig idee!

Ben je al lid van onze groep op Facebook?

Delen:

Geef een reactie