Libourne voert gratis bussen in

De intercommunale van de gemeente Libourne (Communauté d’agglomération du Libournais) voert gratis bussen in. Reizigers kunnen voortaan zonder kaartje op eender welke lijn van het lokale vervoersbedrijf. De ‘Calibus’ is een netwerk van 14 verschillende buslijnen.

Opwaarderen van het vervoer

Libourne telt circa 25 000 inwoners, maar de regionale bussen bedienen een regio van 45 gemeentes, en meer dan 90 000 inwoners.

De intercommunale van Libourne heeft een groot plan opgezet om het openbaar vervoer in de streek op te waarderen. Voortaan rijdt de vloot van 25 bussen iedere dag uit tussen 6u30 tot 20u, en zijn er extra haltes en lijnen aan het net toegevoegd.

Afgelegen gebieden niet vergeten

De meer afgelegen gebieden, waar de reguliere lijnen niet komen, worden bediend door een bus op aanvraag. Deze ‘belbus’ is een aansluiting op het bestaande net.

“Ik zal meer mijn moeder kunnen bezoeken, het is nu gemakkelijk met de bus te bereiken, en het kost niets.”

Hélène, inwoner

Het gratis maken van het openbaar vervoer is volgens de burgemeester van Porchères, een gemeente van +-1000 inwoners, een goede zaak: “de auto is op het platteland altijd onmisbaar geweest. Het is meer dan nodig om de mensen te overtuigen meer de bus te nemen”.

De bewoners zijn tevreden met de investeringen van de intercommunale. Hélène, een inwoner uit Saint-Denis-de-Pile: “Ik zal meer mijn moeder kunnen bezoeken, het is nu gemakkelijk met de bus te bereiken, en het kost niets.”

‘Sterke behoefte aan gratis openbaar vervoer’

Fabienne Fonteneau, voorzitter van de intercommunale en burgemeester van Saint-Denis-de-Pile, zegt dat het gratis openbaar vervoer vooral een sociale functie vervult: “in staat zijn je te verplaatsen, betekent een gemakkelijkere toegang tot de jobmarkt.”

Nog volgens Fonteneau was er een sterke behoefte aan een opwaardering van het openbaar vervoer: “rijkdom brengt rijkdom met zich mee”. De geleverde investeringen zullen de mensen er op vooruit helpen.

Het gratis openbaar vervoer kost de intercommunale ieder jaar 4,5 miljoen euro. Dat wordt gedeeltelijk betaald door de bedrijven in de regio. Binnen een jaar hoopt de intercommunale 1 miljoen mensen te hebben vervoerd.

Link

Website Calibus

Hoeveel sterren geef je dit idee?

Klik op een ster om te beoordelen

Totaal gemiddelde 0 / 5. Aantal 0

Nog geen sterren, wees de eerste!

Je vond dit een geweldig idee!

Ben je al lid van onze groep op Facebook?

Delen:

Geef een reactie