Heropen spoorlijn Lille-Comines

De spoorlijn Lille-Comines werd in 2019 buiten gebruik genomen. Door de besparingen van de Franse president Emmanuel Macron sneuvelen in recordtempo allerlei spoorlijnen over het hele land.

Laatste trein

Op 14 december 2019 werd het ijzig stil op het baanvak Lille-Comines. Vanaf dan werd de spoorlijn buiten gebruik genomen.

Daarvoor reden de treinen tussen Lille en Comines (F) – door slecht (geen) onderhoud – slechts 40 km/u.

De spoorlijn Lille-Comines is belangrijk voor de inwoners van de kleine gemeentes die naar het werk/school in Lille pendelen. Zij moeten nu met de bus, die mee staat aan te schuiven in de file. Geen waardig alternatief.

Algemene staking

Bij het Franse spoorwegpersoneel is een aantal dagen een staking aan de gang geweest. Dinsdag 10 december volgde een nationale staking. Dan legden alle sectoren het werk neer om te protesteren tegen de afbraakpolitiek van de rechtse regering.

Tramlijn

Het collectief ‘Usagers de la ligne TER Lille-Comines’ pleit voor heropening van de lijn. ‘Usagers de la ligne TER Lille-Comines’ lanceerden een petitie voor een tramlijn. Het regionale vervoersbedrijf Ilévia zou daarvoor tot een akkoord moeten komen met de SNCF. Maar dat zit er nog niet direct aan te komen.

Als de spoorlijn wordt omgevormd in een tramlijn kan ook werk gemaakt worden van een doortrekking naar het Belgische Komen (B). Ooit reden treinen de grens over, met een tram is dit opnieuw mogelijk. De tram moet een stukje door het centrum van Comines (F) om vervolgens over een nieuw aan te leggen brug over het water aan te komen aan het station van Komen (B).

Hoeveel sterren geef je dit idee?

Klik op een ster om te beoordelen

Totaal gemiddelde 4.7 / 5. Aantal 3

Nog geen sterren, wees de eerste!

Je vond dit een geweldig idee!

Ben je al lid van onze groep op Facebook?

Delen:

Geef een reactie