Nederland verbiedt roken op de perrons, België loopt achter

De Nederlandse infrastructuurbeheerder ProRail wil rookvrije stations vanaf 1 oktober 2020. De ‘rookzones’ op de perrons worden verwijderd en er komt een algemeen verbod.

De Nederlandse Spoorwegen en ProRail krijgen namelijk steeds meer klachten van reizigers. Zij vinden het niet prettig om tussen de ongezonde sigarettenrook op hun trein te wachten.

Naast het rookverbod op de perrons, zullen de tabakswaren uit de rekken worden gehaald van de winkeltjes in het station.

Sinds 1 april kan je geen sigaretten meer kopen in de ‘Kiosk’ of de ‘Stationshuiskamer’. Het tabaksverkoopverbod zal op termijn ook gelden voor alle concessies in het station.

Voorlopig geen verbod in België

In België roepen de ‘Stichting tegen Kanker’ en ‘Kom op tegen Kanker’ op om ook hier werk te maken van rookvrije perrons. Volgens professor Ilse Samoy van de KU Leuven is een verbod op roken op het perron perfect mogelijk via een aanpassing in het stationsreglement.

Al is zo’n verbod nog niet voor morgen. Het onderwerp staat namelijk niet erg hoog aangeschreven in de agenda van de NMBS. Voorlopig moeten we het dus stellen met het wettelijk kader dat enkel een verbod inhoudt op roken in het stationsgebouw (en in de onderdoorgang).

“Rookvrije perrons zijn goed voor de gezondheid, ze kunnen rokers mee motiveren om te stoppen en ze helpen om jongeren van de sigaret te houden. Een algemeen rookverbod op de perrons bevordert ook de brandveiligheid, maakt het wachten aangenamer en neemt de huidige verwarring weg over waar er nu wel of niet mag gerookt worden.”

Kom op tegen Kanker

Zie ook:

Hoeveel sterren geef je dit idee?

Klik op een ster om te beoordelen

Totaal gemiddelde 0 / 5. Aantal 0

Nog geen sterren, wees de eerste!

Je vond dit een geweldig idee!

Ben je al lid van onze groep op Facebook?

Delen:

Geef een reactie