Een spoorwegboog naar Luchthaven van Charleroi

De luchthaven van Charleroi is niet goed bereikbaar per openbaar vervoer. Het is een probleem die al enkele jaren aansleept. De directie van de luchthaven van Charleroi pleitte in 2017 voor een people mover tussen de luchthaven en de aanpalende spoorlijn.

De people mover is echter niet voor meteen. Momenteel wordt een hoogwaardige busverbinding tussen het station van Fleurus en de luchthaven onderzocht.

De komende jaren zullen de verkeersstromen rond de luchthaven alleen maar toenemen. Er zijn plannen voor een herbestemming van de vroegere terreinen van Caterpillar. Het openbaar vervoer kan een antwoord bieden op de stijgende verkeerscongestie. Daarom stellen we een spoorwegboog voor die aansluit op het bestaande spoornet.

Traject

De spoorwegboog start vanaf het voormalige station van Ransart en gaat via de A15 Autoroute de la Wallonie. Het traject is 4,5 km lang. Het voordeel van deze spoorwegboog is dat er een rechtstreekse verbinding met Charleroi Sud wordt gecreëerd. Het is ook mogelijk een spoorwegboog in de richting van Fleurus te creëren, dit geeft dan weer het voordeel dat er snellere verbindingen met Brussel kunnen worden gerealiseerd. Over lijn 140 wordt een ‘fly-over’ gebouwd zodat er geen drastische snelheidsbeperkingen nodig zijn op het doorgaande spoor.

De halte ‘Luchthaven’ komt te liggen langs de snelwegparking Aire des Amoudries. Vanaf hier vertrekken op regelmatige tijdstippen shuttlebussen naar de luchthaven. Hiervandaan duurt een rit ongeveer vijf minuten.

Het station ‘Caterpillar’ ligt wat verderop en is het eindpunt van de trein. Hier kan worden overgestapt op tram 3 die vanaf de halte Faubourg de Bruxelles wordt verlengd tot de ingang van het treinstation.

Hoeveel sterren geef je dit idee?

Klik op een ster om te beoordelen

Totaal gemiddelde 2 / 5. Aantal 1

Nog geen sterren, wees de eerste!

Je vond dit een geweldig idee!

Ben je al lid van onze groep op Facebook?

Delen:

Geef een reactie