Nieuwe spoorverbinding De Panne-Duinkerken via E40

Mobiliteit van Morgen heeft een nieuw ontwerp voor de spoorlijn die De Panne met Duinkerken moet verbinden. Rekening houdend met het feit dat de voormalige spoorlijn grotendeels is omgevormd tot ‘voie verte’ (fietspad) en deels langs een beschermd duingebied loopt is het tijd om een alternatief naar voren te schuiven.

Dat alternatief begint voor het station van De Panne waar de nieuwe lijn 73a aftakt van lijn 73. De spoorlijn maakt een U-bocht tot aan het op- en afrittencomplex van de E40/A18/A16. Treinen van en naar Duinkerken zullen dus kop moeten maken in de Panne. Er kan ook een aftakking gemaakt worden richting Koksijde, waardoor goederentreinen rechtstreeks kunnen doorrijden.

De Panne wordt een intermodaal knooppunt voor trein-, tram- en busverkeer. Vanaf het station rijdt de trein langs de E40 met een snelheid van 160km/u naar Duinkerken.

In Duinkerken zijn er overstapmogelijkheden op de TGV naar Parijs en treinen richting Calais. De nieuwe spoorlijn is 20 km lang. In de toekomst is het zelfs mogelijk om de lijn te verlengen tot in Brugge.

Delen:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie