Spoorlijn Lier – Diest langs Koning Boudewijnsnelweg

Enkele politici opperden naar aanloop van de verkiezingen in mei 2019 om spoorlijn 207 langs het Albertkanaal open te stellen voor reizigersverkeer. Zo kunnen de vele werknemers langs het kanaal gebruik maken van de trein.

Op zich geen slecht idee, al is de spoorlijn daar momenteel niet op voorzien. De maximale snelheid bedraagt slechts 40 km/u; wat heel erg laag is voor een reizigerstrein, en de spoorlijn is enkelsporig. Om voldoende capaciteit te bieden zou de spoorlijn toch minstens ontdubbeld moeten worden.

Een alternatief is een nieuwe spoorlijn langs de Koning Boudewijnsnelweg / A13. Dit maakt het mogelijk snelheden tot 120 km/u te halen en maakt ook de nabijgelegen woonkernen beter bereikbaar.

Voorbij Vorst-Meerlaar volgt de trein de bedding van de oude spoorlijn 17 tot in Diest. Aan de andere kant van de lijn is het mogelijk om af te takken richting Lier of via de oude bedding van spoorlijn 29 naar Herentals.

Het stuk spoorlijn langs de Koning Boudewijnsnelweg kan later makkelijk uitgebreid worden om een goederencorridor te vormen van de Antwerpse haven tot in Hasselt.

Treinverbinding

Voorbeeld van mogelijke treinverbinding (vetgedrukt: nieuwe stations):

 • Lier / Herentals
 • (…)
 • Veldhoven
 • Olen
 • Oevel
 • Eindhout
 • Vorst-Meerlaar (Nike)
 • Tessenderlo
 • Diest
 • Zichem
 • Testelt
 • Langdorp
 • Aarschot
Kaartweergave nieuwe spoorlijn langs A13. In de stations wordt combimobiliteit aangeboden zoals deelfietsen en autonome shuttles, zodat ook de wat verderaf gelegen bedrijventerreinen makkelijk bereikbaar blijven.

Hoeveel sterren geef je dit idee?

Klik op een ster om te beoordelen

Totaal gemiddelde 0 / 5. Aantal 0

Nog geen sterren, wees de eerste!

Je vond dit een geweldig idee!

Ben je al lid van onze groep op Facebook?

Delen:

Geef een reactie