De ‘Flandres Riviera’ nachttrein van Brussel naar Marseille en Nice

In dit artikel stellen we de nachttrein Brussel – Marseille – Nice aan u voor: de ‘Flandres Riviera’. Een nachttrein die de Europese hoofdstad verbindt met de Mediterranean Corridor. Een trein die wel eens een succes zou kunnen worden, aangezien ze naast Brussel en Lille, ook de gebieden ten noorden van Parijs bedient. In het zuiden zijn er dan weer uitstekende connecties naar vakantiebestemmingen langs de Middelandse Zee.

Vanuit Brussel Zuid rijdt de trein via Lille naar Nice. Onderweg stopt de trein in Gent Sint Pieters, Kortrijk, Tourcoing, Roubaix, Lille Flandres, Douai, Arras, Amiens, Avignon Centre, Arles, Miramas, Marseille Saint Charles, Toulon, Les Arcs Draguignan, St-Raphaël – Valescure, Cannes, Antibes en Nice. In Lille, Amiens en Marseille maakt de trein kop, en wisselt van kant. Om geen tijd te verliezen met locomotiefwissels is het gebruik van een trek-duwcombinatie daarom aangeraden.

De trein bestaat uit ligrijtuigen met overwegend driepersoonscompartimenten. Dit soort rijtuigen zijn geschikt voor reizigers die zowel met twee, drie of alleen reizen. Daarnaast is het aan te bevelen om ook een rijtuig met vier- en zespersoonscompartimenten te voorzien voor grotere gezelschappen. Uiteraard kan een aangepaste couchette voor personen met een handicap niet ontbreken.

Voor de reizigers op korte afstanden (bv. van Brussel Zuid tot Arras) kan een rijtuig met zitplaatsen worden voorzien. In het midden van de trein is er een ‘servicebalie’ waar reizigers terecht kunnen voor info maar ook voor het afhalen van eten en drinken.

In Avignon kunnen de reizigers overstappen op de trein naar Perpignan, en in Arles op de trein naar Toulouse-Matabiau. Het is evenwel mogelijk dat een gedeelte van de trein in Avignon wordt gesplitst en verder rijdt richting Cerbère, dan is een overstap niet langer van toepassing. In Ventimiglia kunnen de reizigers naar San Remo, Savona en Genoa (Genua) overstappen op één van de vele treinen langs de Italiaanse Rivièra. Vroeger kon dit vanuit Nice, maar sinds het schrappen van de Thello-treinen Marseille – Milaan helaas niet meer mogelijk. Tussen Nice en Ventimiglia kan er gebruik gemaakt worden van lokale treinen.

De nachttrein kan gereden worden door de nieuwe spoorwegcoöperatie Railcoop, die weldra een spoorweglicentie heeft voor het reizigersvervoer in Frankrijk.

Dienstregeling

Hieronder volgt een voorstel van dienstregeling voor de trein Brussel – Marseille – Nice. De dienstregeling is deels gebaseerd op de doorkomsttijden van de vroegere trein Lille – Nice.

HEEN STATION TERUG
20:11BRUSSEL ZUID9:32
20:39GENT SINT PIETERS9:04
21:14KORTRIJK8:29
21:29TOURCOING8:13
21:35ROUBAIX8:08
A 21:45
V 21:55
LILLE FLANDRESV 7:58
A 7:48
22:18DOUAI7:25
22:35ARRAS7:08
A 23:09
V 23:19
AMIENSV 6:42
A 6:32
7:08AVIGNON CENTRE22:45
7:25ARLES22:28
7:47MIRAMAS22:06
A 8:23
V 8:33
MARSEILLE SAINT CHARLESV 21:30
A 21:20
9:18TOULON20:35
9:59LES ARCS DRAGUIGNAN19:54
10:15SAINT RAPHAEL VALESCURE19:38
10:42CANNES19:11
10:53ANTIBES19:00
11:10NICE VILLE18:43

Route

Hoeveel sterren geef je dit idee?

Klik op een ster om te beoordelen

Totaal gemiddelde 5 / 5. Aantal 6

Nog geen sterren, wees de eerste!

Je vond dit een geweldig idee!

Ben je al lid van onze groep op Facebook?

Delen:

Geef een reactie