‘Station Kortrijk verdwijnt onder de grond’

Kortrijk krijgt een nieuw station, maar het wordt beslist geen hoogvlieger. Het stationsgebouw wordt afgebroken. In de plaats komt er een nieuwe onderdoorgang, verhoogde perrons en nieuwe luifels. Het prestigieuze station dat werd ontworpen door Eurostation komt er niet.

De loketten worden in het nieuwe ontwerp ondergebracht in de onderdoorgang samen met nog enkele commerciële ruimtes. Het station verdwijnt als het ware onder de grond maar de wachtzaal verdwijnt net zoals het iconische gebouw.

Het was federaal minister Vincent Van Quickenborne (burgemeester van Kortrijk tot 2020) die een doorbraak forceerde in het dossier. Het project sleepte al jaren aan en was sinds het verdwijnen van Eurostation in de koelkast beland.

Het zwevend stationsgebouw naar het ontwerp van Eurostation komt er niet.
Vergelijking met Ottignies

De kostprijs van het hele gebeuren in Kortrijk bedraagt 44 miljoen euro, niet meteen een groot budget. Ter vergelijking: het station van Ottignies, een druk overstapstation, maar met slechts 9500 inwoners, krijgt 83 miljoen euro voor de bouw van een nieuw station. Dat is vrijwel het dubbele van Kortrijk.

Het station van Kortrijk zou volgens de plannen van Eurostation de NMBS en Infrabel 77,25 miljoen euro gekost hebben, vijf miljoen euro minder dan het nieuwe station van Ottignies. Kortrijk moet stellen met een ondergrondse budgetversie, terwijl een grondige renovatie van het huidige stationsgebouw ook tot de mogelijkheden zou kunnen behoren, met nieuwe perrons, waarbij nieuw en oud in elkaar zouden overvloeien.

Zie ook

Over het station van Kortrijk

Hoeveel sterren geef je dit idee?

Klik op een ster om te beoordelen

Totaal gemiddelde 0 / 5. Aantal 0

Nog geen sterren, wees de eerste!

Je vond dit een geweldig idee!

Ben je al lid van onze groep op Facebook?

Delen:

Geef een reactie