De ‘Freccia del Sole’ nachttrein van Brussel naar Rimini

De ‘Freccia del Sole’ was tot 2003 een wekelijkse nachttrein naar enerzijds Rimini/Ancona en anderzijds Genova/Ventimiglia. In Milaan werden deze twee treindelen gesplitst. Ons voorstel voor de nieuwe ‘Freccia del Sole’ is een rechtstreekse trein van Brussel naar Rimini, maar dan op dagelijkse basis en zonder het combineren van treindelen.

De trein vertrekt vanuit Brussel Zuid en stopt in Brussel Noord, Namen, Arlon, Howald, Thionville, Metz Ville, Como S. Giovanni, Monza, Milano Lambrate, Piacenza, Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna Centrale en Rimini.

In Luxemburg stopt de trein in Howald, een station dat momenteel wordt uitgebouwd tot hoogwaardig mobiliteitsknooppunt. Het voordeel hiervan is dat er niet hoeft te worden kopgemaakt in het centraal station, en dus minder tijdverlies.

Milaan zal iedereen wel kennen maar er zijn nog heel wat andere interessante steden onderweg:

  • Como S Giovanni, de ideale uitvalsbasis voor een tocht langs het Comomeer.
  • ‘Lekkere bestemmingen’ zoals Bologna, stad van de bolognesesaus, en Parma, stad van de Parmezaanse kaas.
  • Piacenza, Modena en Reggio Emillia zijn minder gekend, maar zeker het bezoeken waard.
  • Voor wie wil genieten van zon, zee en strand is Rimini de aangewezen badplaats langs de Adriatische kust.

Het vroege aankomstuur in Milaan geeft je het bijkomende voordeel dat het zelfs mogelijk is de dag zelf terug te keren. Zo geniet je maximaal van een dagje Milaan (langer mag ook natuurlijk). In Milano Lambrate is er trouwens een vlotte overstap mogelijk op treinen naar Genova en Livorno. In Bologna zijn er aansluitingen naar Firenze en Rome.

De trein bestaat in ons voorstel uit ligrijtuigen met overwegend driepersoonscompartimenten. Dit soort rijtuigen zijn geschikt voor reizigers die zowel met twee, drie of alleen reizen. Daarnaast is het aan te bevelen om ook een rijtuig met vier- en zespersoonscompartimenten te voorzien voor grotere gezelschappen. Uiteraard kan een aangepaste couchette voor personen met een handicap niet ontbreken.

In het midden van de trein is er een ‘servicebalie’ waar reizigers terecht kunnen voor informatie maar ook voor het afhalen van eten en drinken. Hiernaast is ook kleine fietsbergplaats.

Een mogelijke exploitant voor de nachttrein Brussel – Rimini is Trenitalia, die via het filiaal Thello ook al de nachttrein Parijs-Venetië exploiteert. Het is hoe dan ook een uitdaging om vijf landen op één rij te krijgen om de nachttrein uit te baten. Een meerspanningslocomotief kan het hele traject voor zijn rekening nemen.

Dienstregeling

Hieronder volgt een voorstel van dienstregeling voor de trein Brussel – Rimini. Buiten het zomerseizoen – wanneer het wat kalmer is – kan de trein ingekort worden tot Brussel – Milaan.

HEEN STATION TERUG
20:01BRUSSEL ZUID9:42
20:14BRUSSEL NOORD9:29
21:09NAMEN8:35
22:39ARLON7:05
23:00HOWALD (LUXEMBOURG)6:44
23:22THIONVILLE6:22
23:40METZ VILLE6:04
1:07STRASBOURG (geen halte)4:37
A 2:24
V 2:44
BASEL (geen halte)V 3:20
A 3:00
6:19CHIASSO23:25
6:25COMO S. GIOVANNI23:19
6:58MONZA22:46
7:16MILANO LAMBRATE22:28
8:10PIACENZA21:34
8:39PARMA21:05
8:55REGGIO EMILIA20:49
9:13MODENA20:31
9:40BOLOGNA CENTRALE20:04
10:50RIMINI18:56

Route

Interactie kaart nachttrein Brussel – Rimini

Delen:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie