‘NMBS sluit wachtzalen van minstens zeventien stations’

Begin dit jaar besloot de NMBS 1/3 van het totale aantal stationsloketten te sluiten. Daar was heel wat commotie rond, maar nu lijkt het erop dat ook de wachtzalen van bepaalde stations gedeeltelijk of volledig zullen sluiten.

In zeventien stations zal je tijdens de wintermaanden mogelijks niet meer kunnen opwarmen of schuilen voor de regen. Het gaat in Vlaanderen om de stations van Harelbeke, Lede, Liedekerke, Menen, Ternat, Tielt, Zaventem, Beveren Waas, Diksmuide en Poperinge. In Wallonië de stations van Ans, Jambes, Péruwelz, Leuze, Silly, Châtelet en Rochefort-Jemelle.

De NMBS zal een marktconsultatie uitschrijven om de (wacht)ruimtes en de voormalige loketten een nieuwe functie te geven. Bij NMBS verdedigen ze de sluitingen door in overleg met de gemeentes “lokale projecten uit te werken die de behoeftes van de treinreizigers en de buurtbewoners verbinden”.

Het nieuws van de sluitingen zorgde al voor heel wat onrust onder reizigers en lokale besturen. De gemeenteraad van Torhout diende in februari zelfs een motie in voor het behoud van de stationsloketten en wachtzaal.

Update 27/09/2021

De stations van De Pinte, La Hulpe, Mariembourg, Saint-Ghislain, Yvoir en Brussel-Luxemburg werden toegevoegd aan de markconsultatie. Projecten kunnen één of meerdere beschikbare ruimtes in het station invullen. Ook de voormalige wachtzaal kan daarbij gebruikt worden.

Update 6/04/2022

De lijst van stations breidt zich uit met Kontich-Lint, Heist en Pepinster.

Hoeveel sterren geef je dit idee?

Klik op een ster om te beoordelen

Totaal gemiddelde 1 / 5. Aantal 1

Nog geen sterren, wees de eerste!

Je vond dit een geweldig idee!

Ben je al lid van onze groep op Facebook?

Delen:

Geef een reactie