Heropen spoorlijn 52 Dendermonde – Puurs

Spoorlijn 52 is een spoorlijn tussen Dendermonde en Antwerpen. Enkel het stuk tussen Puurs en Antwerpen is momenteel in gebruik. Het stuk tussen Dendermonde en Puurs wordt uitgebaat door een toeristische stoomtreinvereniging.

Als de lijn wordt heropend voor het reizigersverkeer is het van belang dat de trein niet enkel rijdt tot Puurs, maar dat het eindpunt komt te liggen in Antwerpen. Dan pas wordt het een aantrekkelijke verbinding met veel potentieel.

Een verbinding zou dan kunnen zijn: Dendermonde – Puurs – Antwerpen. Op korte termijn is het mogelijk de S-trein Roosendaal – Puurs door te trekken tot Dendermonde.

Spoorlijn 52 is handig om de drukbereden spoorlijn 59 Gent – Antwerpen via Lokeren en Sint Niklaas te ontlasten. Ook bij werken of storingen kan de trein een omleidingsroute volgen via Dendermonde en Puurs.

De spoorlijn tussen Antwerpen en Puurs is geëlektrificeerd, en op het baanvak Antwerpen – Boom op dubbelspoor gebracht. Tussen Boom en Puurs is de lijn enkelsporig, en ook tussen Puurs – Dendermonde zou het spoor enkelsporig blijven. De maximale snelheid bedraagt 90 km/u, wat aan de lage kant is, maar voldoende voor een lokale trein met veel haltes.

Het te openen traject Dendermonde – Puurs is ongeveer 16 kilometer lang, en bevat de haltes: Baasrode Noord, Sint Amands en Oppuurs.

Treinverbinding

Hoeveel sterren geef je dit idee?

Klik op een ster om te beoordelen

Totaal gemiddelde 4.1 / 5. Aantal 55

Nog geen sterren, wees de eerste!

Je vond dit een geweldig idee!

Ben je al lid van onze groep op Facebook?

Delen:

Geef een reactie