Zijn de “bruisende” stations voorgoed verdwenen?

“Het station leeft” was een tiental jaar terug de slagzin die in elk Belgisch station weerklonk. Stations zouden evolueren naar ontmoetingsplekken, ook voor wie niet direct de trein nodig heeft.

Anno 2022 blijft er van die filosofie amper iets over. De stickers van “Het station leeft” werden overal weggehaald, en ook de kenmerkende vierkleurige palen voor elk station werden verwijderd. Zijn de “bruisende” stations van weleer voorgoed verdwenen?

Veel stationsgebouwen zijn sindsdien in verval geraakt. Naast de veelgeplaagde loketsluitingen en sluitingen van wachtzalen ging men zelfs over tot het weghalen van de stationsklokken. En in Kortrijk wil men het stationsgebouw afbreken en alles ondergronds brengen. Het zijn zaken waar je niet snel blij van wordt.

Waarom krijgen de stations niet de aandacht die ze verdienen zullen velen onder ons stellen. Heeft de NMBS nog wel interesse in de stations, of is het voor hen eerder een noodzakelijk kwaad? Je zou er nochtans leuke en aangename plekken van kunnen maken waar het fijn vertoeven is.

Stations zijn nu veeleer een ‘bron van overlast’ dan een leuke ontmoetingsplek. Laten we de stationsbeleving daarom terug naar een hoger niveau tillen.

Hoeveel sterren geef je dit idee?

Klik op een ster om te beoordelen

Totaal gemiddelde 4.1 / 5. Aantal 14

Nog geen sterren, wees de eerste!

Je vond dit een geweldig idee!

Ben je al lid van onze groep op Facebook?

Delen:

Geef een reactie