Wanneer een mensgericht beleid bij de spoorwegen?

Afgelopen weken was er de bankjesdicussie over het Brusselse Noordstation. Spoorbedrijf NMBS heeft daar de originele houten banken verwijderd. In de plaats kwamen koude metalen banken die zijn ontworpen zodat je er zeker niet te lang op blijft zitten.

NMBS volgt het trieste voorbeeld van anti-homeless architecture. Het hoopt de daklozen en vluchtingen uit de stations te houden, net zoals het dat doet met vogelpinnen tegen de duiven.

Het is niet het enige punt waar het spoorbedrijf in de fout gaat. Zo gaat het procederen tegen een onteigening van een braakliggend domein dat WoninGent wil ontwikkelen voor sociale woningbouw. Een stuk grond waar de NMBS op hoopt te verkopen op de private markt.

“Omdat het niet anders kan”, luidt het volgens de NMBS. Het kan natuurlijk wél anders, net zoals met de Arsenaalsite speelt hier hetzelfde probleem: het grote geld haalt de bovenhand op mens en samenleving.

Ook het verdwijnen van de volkstuintjes langs de HSL Noord en de problematiek rond verlaten stationsgebouwen zijn thema’s die hier nadeloos op aansluiten.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen zou de basis moeten zijn van een onderneming dat het publiek vervoer in ons land verzorgd. Maak eens eindelijk werk te maken van mensgericht beleid bij de spoorwegen!

Hoeveel sterren geef je dit idee?

Klik op een ster om te beoordelen

Totaal gemiddelde 5 / 5. Aantal 2

Nog geen sterren, wees de eerste!

Je vond dit een geweldig idee!

Ben je al lid van onze groep op Facebook?

Delen:

Geef een reactie