Coöperatieve mobiliteit

Via coöperaties worden burgers eigenaar van de mobiliteitsoplossingen die ze gebruiken. In binnen- en buitenland ontwikkelen de laatste jaren tal van initiatieven. Burgers kunnen voor een bepaald bedrag investeren in coöperaties die een positieve maatschappelijke impact bewerkstelligen op de mens, het milieu of de samenleving.

Railcoop

Railcoop trein 2022 1

Railcoop is een Franse coöperatie die opnieuw treinen wil laten rijden tussen Bordeaux en Lyon. Deze verbinding werd in 2014 afgeschaft door de nationale spoorwegmaatschappij SNCF. Burgers, gemeenten en institutionele investeerders verenigen zich nu om opnieuw een trein te laten rijden tussen Bordeaux en Lyon. Een tweetal jaar lang (tot april 2023) exploiteerde de coöperatie een goederentrein tussen Viviez-Decazeville, Capdenac en Toulouse-St-Jory.

Een coöperatief-aandeel kopen is niet langer mogelijk

CoopStroom

CoopStroom is een coöperatief energie- en autodeelbedrijf. Het is opgericht in Brugge en heeft een ruim aanbod deelauto’s in West-Vlaanderen. In 2024 heeft het de deelauto’s van Partago overgenomen. Het aanbod is hierdoor uitgebreid naar Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Antwerpen. Via het CEDAN-netwerk kunnen coöperaties die aangesloten zijn op het netwerk hun leden gebruik laten maken van de deelauto’s.

Een coöperatief-aandeel kost € 250

Urbike

Urbike is een Brusselse coöperatie die transport verzorgen met bakfietsen en aanhaak-containers. Urbike wil aantonen dat de platformeconomie een duurzame werkgever kan zijn. De onderneming wil zoveel mogelijk bestelwagens vervangen door fietsen voor het transport over de laatste kilometer.

Een coöperatief-aandeel kost € 100

NewB

NewB is een ethische financiële coöperatie. Bij NewB kan je een verzekering afsluiten voor je woning, fiets of auto. Via een partnerschap met VDK Bank kan je beleggen in het duurzame NewB-fonds. De coöperatie telt al meer dan 116 000 coöperanten (februari 2024) en is daarmee de grootste burgercoöperatie van het land.

Een coöperatief aandeel kost € 20

Voor de eerste keer investeren in een coöperatie?

Zijn coöperaties nieuw voor jou? Lees altijd goed de statuten door van de onderneming waarin je wil investeren. Daar staat alle informatie die verbonden is aan jouw investering (bv. hoeveel het dividend bedraagt, wanneer je kan uittreden als coöperant). Vraag gerust meer uitleg indien je dat wenst.