Coöperatieve mobiliteit

Via coöperaties worden burgers eigenaar van de mobiliteitsoplossingen die ze gebruiken. In binnen- en buitenland ontwikkelen de laatste jaren tal van initiatieven. Burgers kunnen voor een bepaald bedrag investeren in coöperaties die een positieve maatschappelijke impact bewerkstelligen op de mens, het milieu of de samenleving.

Railcoop

Railcoop trein 2022 1

Railcoop is een Franse coöperatie die opnieuw treinen wil laten rijden tussen Bordeaux en Lyon. Deze verbinding werd in 2014 afgeschaft door de nationale spoorwegmaatschappij SNCF. Burgers, gemeenten en institutionele investeerders verenigen zich nu om opnieuw een trein te laten rijden tussen Bordeaux en Lyon. De coöperatie rijdt al sinds november 2021 met een goederentrein tussen Viviez-Decazeville, Capdenac en Toulouse-St-Jory.

Een coöperatief-aandeel kost € 100

CoopStroom en Partago

CoopStroom en Partago zijn coöperatieve autodeelbedrijven. CoopStroom is opgericht in Brugge en heeft een ruim aanbod in West-Vlaanderen. Partago is opgericht in Gent en heeft deelauto’s staan in steden in Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Antwerpen. Via het CEDAN-netwerk kunnen coöperanten gebruik maken van de deelwagens van beide bedrijven zonder een extra aandeel te moeten betalen. Dit geldt trouwens ook voor andere coöperaties die aangesloten zijn op het netwerk.

Een coöperatief-aandeel kost € 250

Urbike

Urbike is een Brusselse coöperatie die transport verzorgen met bakfietsen en aanhaak-containers. Urbike wil aantonen dat de platformeconomie een duurzame werkgever kan zijn. De onderneming wil zoveel mogelijk bestelwagens vervangen door fietsen voor het transport over de laatste kilometer.

Een coöperatief-aandeel kost € 100

NewB

NewB is een Belgische, coöperatieve, ethische en duurzame bank. Bij NewB kan je een zicht- en spaarrekening openen, beleggen en verzekeren. Er zijn ook groene leningen voor bv. de aankoop van een elektrische fiets. De bank telt al meer dan 116 000 coöperanten (juli 2022) en is daarmee de grootste burgercoöperatie van het land.

Een coöperatief aandeel kost € 20

Voor de eerste keer investeren in een coöperatie?

Zijn coöperaties nieuw voor jou? Lees altijd goed de statuten door van de onderneming waarin je wil investeren. Daar staat alle informatie die verbonden is aan jouw investering (bv. hoeveel het dividend bedraagt, wanneer je kan uittreden als coöperant). Vraag gerust meer uitleg indien je dat wenst.